Hír

2022-12-06 16:34:38

Mikulásfutás, ami megtöltötte a város főterét és a szíveket

Két év kihagyás után ismét rajthoz állt a város apraja-nagyja, hogy fusson egyet a Mikulással a szép téli napsütésben. Több, mint nyolcszázan gondolták úgy, hogy a vasárnap délelőttöt futással töltik.


A leghosszabb táv futói a félmaratonisták és a váltófutók álltak először rajthoz, hogy megérkezzenek, mire a többiek is lefutják a rövidebb távokat.

Őket az ovisok követték. A Március 15. téren a nagyok 300, a középsősök 200, a kiscsoportosok 100 métert futottak a Mikulással. Vagyis a nagycsoportosok, már a táv elején elsprinteltek, és mire a Mikulás is beért a célba, már az ajándékokat osztották a sikeres célba érőknek. 

 

Miközben a futók a rajthoz készülődtek, a város színpadán zenés táncos műsorokkal szórakoztatták azokat, akik ismerőseiket várták, hogy célba érjenek. Az 5,5 és a 11 kilométer mellett a legnépszerűbb az idén is a 2,4 kilométeres bulifutás volt. Közel ötszáz városlakó állt a rajtszalaghoz. Nem csak azért, mert rövid a táv, hanem mert idén is lehetett nevezési díj nélkül, ingyen indulni. A versenyt úgy szervezték meg, hogy minden táv versenyzői az eredményhirdetésre érjenek célba. Amikor már mindenki beérkezett, kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek és a kutyusok is, elkezdődött az eredményhirdetés, ahol a távok és korcsoportok dobogós helyezettjeinek több, mint hetven díjat osztottak ki. 

 

A díjakat a verseny támogatói adták át, akik köszöntő szavakat is intéztek a jelenlévőkhöz. Mivel a verseny fő támogatója az önkormányzat volt, ezért a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők is szóltak néhány elismerő szót a sportos városlakókhoz, akiknek sikerült legyőzniük az utat, az időt és leginkább önmagukat. Két városatya (Kászonyi Károly és Kiss Zsolt) is lefutotta a mikulásfutás távját. Sőt Kiss Zsolt alpolgármester két távot is leküzdött. 

 

Ványi Lászlóné, mint házigazda a Cházár iskola igazgatója köszöntötte a futókat, hisz idén is az iskola tornacsarnoka nyújtott meleget a versenyezni készülő futóknak. Matkovich Ilona polgármester a város nevében köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy a gazdasági nehézségek ellenére mindent megtesznek azért, hogy megmaradjanak azok a rendezvények, melyek összetartják a város lakosait, azok egészséges életmódját szolgálják.

A Mikulás szomorúan emlékezett meg Selmeczi Józsefről, a város egyik eredményes futójáról és evezős versenyzőjéről, aki az idén már nem állhatott a rajthoz. Az idén a 11 kilométeres futamot róla, ’Gönciről’ nevezték el, az ő emlékének adóztak a táv futói.

 

Persze nem maradtak ajándékok nélkül azok sem, akiknek nem sikerült az első helyen a célba érniük. Számos támogató ajánlott fel jobbnál jobb ajándékokat, amiket az összegyűjtött rajtszámokon lévő szelvényekből sorsoltak ki. A verseny legnagyobb tombola ajándéka az idén is egy mountain bike kerékpár volt, amit a Deákvári SE ajánlott fel, nemcsak a deákvári sportolóknak. Egy szerencsés versenyző, akinek az egyesület elnöke, Vásárhelyi Tamás átadta a bringát, már azzal indulhatott haza

 

Persze a hideg, de napsütéses délutánon még senkinek nem volt kedve hazamenni. Volt, aki maradt a téren, a délutáni adventi műsort várva, és voltak, akik eleget téve a Reménység egyesület invitálásának, felkeresték az új koripályát, hogy egy másik sportnak is hódolhassanak.

 

A verseny szervezői már következő Fut a Vácra hívták a téren jelenlévőket, ami 2023. június 4-én vasárnap lesz megrendezve. A verseny még messze van, de időben el kell kezdeni a felkészülést ahhoz, hogy jövőre is legyen, aki a dobogó legmagasabb fokára álljon.

 

A versenyen készült képek, a futás eredményei letölthetők a www.futavac. hu honlapról.

 

A programot szervező Bíró György és BARÁTAI ezúton mondanak köszönetet a verseny támogatóinak és a sok segítőnek, hogy közreműködtek a verseny eredményes megrendezésében.